Een werkweek van 4 uur als kunstenaar

Een werkweek van 4 uur als kunstenaar

Vragen die ik veel krijg zijn. Hoe pak je het aan?  Wat doe je dan de hele dag?

Een werkweek van 4 uur als kunstenaar.

Tja, wat ik de afgelopen maanden geleerd heb, is het maar gewoon doen en doorgaan en doorgaan. En blijven doorzetten. Die werkweek van 4 uur is nu nog ver te zoeken. Maar dat is wel mijn doel voor de toekomst. 2020 staat voor mij in het teken het neerzetten van mijn eigen kunstbedrijf.

 

Dit betekent, dat ik nu heel veel werk. Dat ik nu makkelijk 40 uur in de week maak is geen probleem, want zo voelt het voor mij niet. Ik vind het heerlijk om met kunst bezig te zijn en mooie grote moderne schilderijen te maken. Wat ook echt fijn is, is dat mijn omgeving erg positief reageert op alles wat ik aan het doen ben en wat ik maak. Omdat je echt alles zelf moet doen en alle energie uit jezelf moet halen, is het fijn om een goed vangnet te hebben. Als ik niks doe, gebeurt er ook niks.

Voor mij is het zo’n bevrijding om nu echt te doen, wat ik het allerleukste vind. Hierdoor heb ik ook heel veel energie om alles aan te pakken. Ook de klussen die ik minder leuk vind. Ik merk dus echt wel, dat het heel belangrijk is om mensen om je heen te hebben, waar je mee kan sparren en waar ik mijn ideeën mee kan bespreken. Naast schilderen en het maken van digitale kunstprints op de computer, heb ik veel gelezen en veel inspiratie opgedaan.

Al het geld, dat ik nu heb, investeer ik weer in nieuwe materialen en in het opdoen van inspiratie. De afgelopen maanden staan voor mij in het teken van zelfontwikkeling als ondernemer en in het opdoen van inspiratie. Het nuttige met het aangename verenigen, werkt perfect.

 

Inspiratie in Rome

We zijn heerlijk naar Rome geweest. Geslenterd door de straatjes. Ons laten verdwalen om zo elke keer weer verrast te worden door de mooie gebouwen de pleinen de fonteinen en het heerlijke eten. De studentenwijk in Rome vind ik echt geweldig. Overdag hebben we de binnenstad bekeken met de mooie oude gebouwen. En met een gids zijn we in het Colosseum geweest om alles te weten te komen over die tijd en hoe deze plek werd gebruikt, zodat we alles aan onze verbeelding konden overlaten. In de avonden hebben we heerlijk gegeten bij verschillende restaurants. En buiten op terrasjes was het heerlijk mensen kijken. Alleen maar genieten! Als ik daar ben en loop, zijn het vooral de oneffenheden in de gebouwen, waar ik dan op let. Als iets me opvalt, maak ik een foto. Vaak is het contrast van mooi en lelijk een stil verzet. Zoals een mooi oud gebouw beklad met graffiti. Echt heel erg zonde, maar toch trekt het me ook aan. Het raakt me. Het straatbeeld. Niks is perfect. Kunst is extra mooi, als er iets rauws doorheen zit. Als het je verlangen aanspreekt of je irriteert. Haat en liefde ligt dicht bij elkaar.

 

 5 tips om naar kunst te kijken

Kijk eens om je heen en maak twee foto’s, als je door de stad loopt met je mobiel. Dat is lekker makkelijk. De foto hoeft niet perfect te zijn. Je maakt gewoon een foto, omdat iets je opvalt. Dit is leuk om elke week te doen. Het is jouw kijk op het leven. Na een aantal weken kijk je eens terug naar alle foto’s, die je hebt gemaakt. En dan weet ik zeker, dat er dan een bepaalde foto voor je uitspringt. Waarvan je denkt, “wow heb ik deze gemaakt?” Super leuk om je eigen “art” foto af te drukken, in te lijsten en aan je muur te hangen. Nu je op deze toegankelijke manier met kunst bezig bent, ga je steeds meer kunst om je heen zien.

 

En zijn wel een aantal tips en trucs om spannende foto’s te maken. Deze trucs zijn echt handig. Ook voor vakantiefoto’s.

 

  • Gewoon beginnen met foto’s maken. Kijk eens om je heen.

 

  • Je verdeelt je foto in een raster van 9 vakken 3 verticale strepen en 3 horizontale strepen.

 

  • Nu je 9 vakken hebt is het belangrijk om te kiezen. Kies je iets op de voorgrond of kies je de achtergrond. Dit doe je door de lucht 2/3 te maken het grootse gedeelte van je foto. Of juist heel smal, waardoor iets anders (bijvoorbeeld de zee) op de voorgrond komt.

 

  • Ook zet ik dingen en gebouwen nooit helemaal in het midden. Kies een kant. Zo trek je meer de aandacht en je houdt het rustig. Kies waar je wat wilt neerzetten op de foto en welk gevoel je wilt meegeven.

 

  • Maak foto’s van dingen, die je mooi vindt of van dingen, die er eigenlijk niet horen. Of van dingen, die je erg lelijk vindt. Ik ben benieuwd. Zie hier meer digitale art prints van mij

 

Hoe doe ik het als kunstenaar?

Ik geef mezelf nu een jaar om mijn kunst in de markt te zetten. Dus hup, werk aan de winkel. Ik ben meteen naar een workshop gegaan voor creatief ondernemerschap. Hoe kun je het beste je geld verdienen met Kunst? Hoe pak ik het aan?

Op cursus

Het was zeker een interessante dag. Wat ik heb gezien en gehoord op de cursus, is dat het er erg druk is in de artiestenwereld. Er zijn heel veel verschillende kunstenaars op verschillende gebieden. En veel van deze kunstenaars kunnen nog niet echt rondkomen van het werk dat ze maken. De meeste werken er parttime bij. Deze dag bevestigde dat maar weer. Maar toch had ik zoiets van “ok deze mensen doen het zo, maar ik ga het anders doen”. Wat mij nu enorm helpt is dat ik een kunstkeurmerk heb. Dat ik verbonden ben aan het kunstmagazine “Vind”en aan de “Panbeurs" in Amsterdam. Ik ben daar super trots op. Wil je hier meer over weten, lees dan ook mijn blog hierover Nieuw Schilderij 2019 | I'm into You | Kunstmagazine VIND 35 | Amber Houweling

Droom opdracht

Ik ben nu bezig met een geweldige opdracht. Dit is echt de droom van elke kunstenaar.

De opdracht die ik heb gekregen luidde eigenlijk: “We vinden je stijl mooi, wij houden van moderne hedendaagse kunst en het schilderij I’m into Youvinden we prachtig. Wil je ook zoiets voor ons maken? En graag willen we het schilderij nog iets groter.”

De opdrachtgevers hebben een hele mooie huiskamer met een hoog plafond. Het plafond is 3 meter hoog. Het is een oud herenhuis met kamer “en suite”, een openhaard en heel veel ruimte. Het schilderij komt boven de bank te hangen. De afmeting van het schilderij wordt 160 x 160 cm. Dat is echt gaaf! De eerste schets staat er al op. Het schilderij is geïnspireerd op een werk van de oude meester “Rembrandt”, het portret van “Flora”. Haar neem ik mee naar de moderne tijd. De kleuren worden lekker pittig. Geen pastel, maar warme uitgesproken kleuren. De huiskamer zelf heeft mooie rustige kleuren. Het schilderij gaat echt een blikvanger worden. Zie hier meer abstracte kunst en moderne schilderijen van mij. Wil je ook een kunstwerk laten maken? Stuur me een bericht en ik neem zo spoedig mogelijk contact op.

 

Creativiteit

Mijn leven is wel erg veranderd. Op dit moment ben ik druk aan het sporten. Dit verhoogt mijn energielevel en ook mijn creativiteit. Alle ideeën die ik de hele dag door heb, schrijf ik nu ook gelijk op. Ik heb gelezen, dat je je hersenen kan trainen op meer creativiteit, op inspiratie en op het genereren van ideeën. Hoe vaak heb je zelf in de ochtend een geniaal idee gehad en daar niks mee gedaan? Te vaak. Ik ook. Door je ideeën op te schrijven, train je jezelf en krijg je nog meer ideeën. Doe je het niet, dan stoppen de hersenen automatisch hiermee, want ze krijgen het signaal “Er wordt toch niks mee gedaan, dus stoppen, want dit is verspilde energie”. Dus nu schrijf ik alles op. Mijn hersenen waren in het begin ook nog erg beperkt in het creatief denken. Ik had er te lang niks mee gedaan. Wat ik vooral wil voorkomen is, dat ik in de ochtend een paar armzalige ideeën krijg en dat het dan stopt. Zeker nu ik kunstenaar ben, is deze creatieve flow belangrijk. Ik dacht altijd: “Lekker veel wijn drinken en dan wat schilderen, heerlijk uitslapen en het maakt ook niet meer uit hoe je er uit ziet. Hoe gekker hoe beter”. Soort van Herman Brood in de vrouwelijke vorm. Of als Heijboer wonen op een grote boerderij met kippen en schapen een uurtje kliederen per dag en dan 40 schilderijen klaar hebben. Misschien later…

Nee hoor dat is niet mijn stijl. Mijn schilderijen groeien en vertellen een verhaal. Storytelling ART

 

Ondernemer zijn

Ik weet ook, dat ik de perfecte tools in handen heb. In mijn vorige baan werkte ik met strakke planningen, moest ik projectmatig kunnen werken, creatieve oplossingen kunnen bedenken en probleemoplossend kunnen denken.

Ik ben nu bezig met online marketing, wil weten hoe dat werkt en doe ervaring op als ondernemer, als manager en als coach.

Ik was voorheen expert vermogensbeheer en verandermanager. Dit kan ik nu samenbrengen in mijn eigen bedrijf. Wat heel belangrijk is, is dat ik hele leuke vrienden heb, een geweldige vriend, een fantastische zoon en een heerlijk leven.

Succesvol zijn, is voor mij alles blijven doen, wat ik nu doe!

 

Even kijken bij mijn schilderijen, zie mijn nieuwe werk.

 

Lees ook

 

Je kan mij volgen op Facebook, Instagram en Pinterest

Of word lid van mijn nieuwsbrief. Zo blijf je steeds op de hoogte van mijn nieuwe werk.

Reactie plaatsen

Reacties

Anneke
5 jaar geleden

Leuk stukje weer Amber en keep up the creative spirit !!