KUNST BLOG Hoe kan je leven zonder kantoorbaan? Mijn geweldige leven als kunstenaar

Gepubliceerd op 15 oktober 2020 om 15:35

KUNST BLOG

Hoe kan je leven zonder kantoorbaan? Het leven van een kunstenaar.

Mijn passies zijn kunst en vermogen opbouwen. Het geweldige leven van een kunstenaar.

Mijn passies zijn kunst en vermogen opbouwen, waarmee ik financiële onafhankelijkheid wil bereiken. Mijn droom is altijd al geweest dat ik mijn eigen huis wilde kopen! Check dat heb ik gedaan! Mijn volgende droom is kunstenaar zijn. Mooie schilderijen maken. Tja dus die verantwoordelijkheid en uitdaging ga ik nu ook aan.

Ik ben Amber Houweling, ondernemer en eigenaar van DOMCITYART Utrecht. Ik verkoop veel van mijn kunstwerken en schilderijen online.

AMBER HOUWELING

FOLLOW ME

Nu krijg ik op feestjes vaak de vraag:” Echt? Wat doe je dan allemaal als kunstenaar en ondernemer? Hoe verdien jij je geld met kunst? Kan je daarvan rond komen?”

Enthousiast begin ik dan te vertellen hoe ik het allemaal doe en ik laat foto’s van mijn kunstwerken zien. Ik krijg dan vaak verbaasde reacties en ze geven aan, me ook online te willen volgen. Ze willen het met eigen ogen zien. Ze willen zien, hoe het leven van een kunstenaar er uitziet en hoe je ervan kan leven. Het is heel anders dan een kantoorbaan en dan hun eigen leven. 

Ik heb mijn carrière in de financiële wereld voor nu achter me gelaten. Ik zeg nooit nooit. Maar voor nu geniet ik met volle teugen. Naast mijn werkende leven heb ik veel gereisd over de wereld. Deze inspiratie, beleving en uiting van verschillende culturen, evenals Street-art, laat ik terugkomen in mijn kunstwerken.

Ik vind het heerlijk om mooie schilderijen en kunstwerken te maken. Om mensen te laten genieten. Iets toe te voegen aan de wereld. Ik ben een mengelmoes van verschillende culturen. Met een Canadese vader en Nederlandse moeder heb ik het gevoel van vrijheid, de reislust heb ik niet van een vreemde.

Ik geniet van mijn brede en andere kijk op de wereld. Ben erg zelfstandig opgevoed. Ik heb goed geleerd om als vrouw mijn eigen geld te verdienen.

Vanaf dat ik een baby ben maak ik al kunst. Ik tekende alles na. En altijd al helemaal fan van Walt Disney. Mooie tekeningen maken is heerlijk. Dozen vol. Mijn eerste muurschildering heb ik gemaakt van resten muurverf op mijn slaapkamer. Ik was toen 8 jaar.

Toch ben ik na mijn middelbare schooltijd iets heel anders gaan doen. Ik ben economie gaan studeren en tegelijkertijd gaan werken. Ik wilde mijn eigen bedrijf op zetten. Om ervoor te zorgen dat ik altijd voldoende geld zou verdienen. Om alles te doen wat ik wilde. En ik wilde veel. Ik wilde de hele wereld zien. Ik begreep al jong, dat het handig was om genoeg geld te hebben. Deze keuzes van studeren en hard werken hebben me ver gebracht. Ik heb bij grote banken en verzekeringsmaatschappijen gewerkt als manager. Ik ben zelfs naar het buitenland geweest om een hotel-resort te beginnen. Ik heb grote projecten aangepakt als zelfstandig ondernemer. Tussen de opdrachten door heb ik toch steeds weer het schilderen opgepakt. En dan merk je toch, dat je passie altijd aan je blijft trekken.

Nu eindelijk volg ik echt mijn passie. Ik ben nu ondernemer en kunstenaar. 

Het heeft voor mij langer geduurd om mijn hart te volgen. Ik heb veel te lang gewacht. Er was altijd wel iets waardoor ik de sprong niet durfde te wagen. Eindelijk ben ik dan toch begonnen als kunstenaar. Als ik had geweten hoe veel ik hiervan geniet en hoe trots ik me voel, dan had ik het jaren eerder gedaan.

Ik maak grote kunstwerken met veel verschillende kleuren en materialen op grote doeken canvas. Ik maak gebruik van verschillende stijlen zoals Street-art en ik schilder veel vrouwen gezichten in moderne abstracte kunst stijl.

Kunst en vermogen opbouwen!

Oké, ik geef het toe, het is een gekke combinatie. Maar het werkt voor mij. Wel is het nu extra spannend in deze tijd. Gelukkig heb ik een buffer opgebouwd en heb ik mijn vaste lasten geminimaliseerd. Dus heb ik daar geen stress van.

Wel heb ik het gevoel verder van mijn droom af te staan dan ooit. Ik verdien en stuk minder. Miljonair worden zit er voorlopig niet in. Toch voelt het anders. Ik ben helemaal gelukkig. Gewoon omdat ik het nu echt aan het doen ben. Ik leef mijn droomleven. Ik vind het doodeng maar ik ben het wel aan het doen. Dat geeft me een kick!

Waarom heb ik de verandering doorgevoerd? Ik wilde het al heel lang maar nooit was er het goede moment. Altijd was er wel iets waarom ik deze beslissing ging uitstellen. Ik had een goede vaste baan binnen de financiële wereld met een goed inkomen. Ik verdiende goed en mijn baan was erg druk, dus heel veel puf om creatief bezig te zijn had ik ook niet aan het einde van de dag. Het project bij de bank liep af. Dat was het moment voor mij. Als ik wat anders wilde dan moest ik het gewoon ook echt nu gaan doen. De markt was goed. Als het me niet lukt, dan kan ik nog terug in de arbeidsmarkt en weer een vaste baan zoeken.

Goede voorbereiding.

Ik heb een goede voorbereiding getroffen en het zo geregeld, dat mijn vaste lasten zo laag mogelijk zijn en een goede buffer waarop ik kan terug vallen. Zodat ik me ook echt vrij kan voelen en me financieel geen zorgen hoef te maken. Want dat schiet natuurlijk ook niet op, het is niet handig om veel vrije tijd te hebben en je dan zorgen te moeten maken over geld. Het was best een lastige keuze.

Het moment is nooit perfect. Als het niet lukt heb ik in ieder geval geen spijt, als ik op mijn leven terugkijk. En ik leer er heel veel van. Het doemscenario dat ik voor me zag, was dat ik als kunstenaar in een soort van oude garage die onder de graffiti zit moet gaan leven. Meer een soort zwerverbestaan maar dan als kunstenaar. Natuurlijk slaat dit nergens op, maar toch… Ok, ik weet zeker, dat mij dit niet gaat overkomen, maar toch blijft dat stemmetje me in mijn achterhoofd waarschuwen, want ik gooi wel het roer helemaal om. Het hoeft gelukkig niet zo zwart wit te zijn. Ik geef toe, dat ik nu niet echt de makkelijkste weg heb gekozen. Geld verdienen met kunst is lastig in deze tijd.

Kunstenaar zijn is hard werken. Ik combineer de vele uren die ik achter mijn laptop maak met schilderen.

Mijn missie “geld verdienen” heeft een hoger doel.

Graag wil ik laten zien dat je als vrouw en als moeder ook goed geld kan verdienen. Ik hoop een voorbeeld te zijn voor meer vrouwen. Veel geld verdienen is voor mij een maandelijks bedrag van 5 cijfers. In de kunstwereld zijn vrouwen ook nog in de minderheid. Dus mijn missie is om als kunstenaar en als online ondernemer een voorbeeld te zijn. Hoe mooi zou het zijn als meer vrouwen financieel zelfstandig zijn. Ik wil bewijzen dat het kan.

Van mijn moeder heb ik altijd het advies gekregen om een echte baan te zoeken. En zeker niet als kunstenaar aan de slag te gaan, want daar valt geen droog brood in te verdienen. Zorgen, dat ik op eigen benen kon staan. Tja, nu heb ik de beslissing gemaakt in de slechtste tijd ooit. Ach, het is maar hoe je het bekijkt. Door corona gaat alles in een sneltreinvaart ook online. Iedereen is tegenwoordig online aan het werk. Ik kan altijd nog in een “Tiny House” gaan wonen. Dat is tegenwoordig ook helemaal hip en happening.

In Nederland zijn meer dan 3 miljoen vrouwen, die financieel afhankelijk zijn. Ik schrok me rot, toen ik dat voor het eerst hoorde. Gelukkig ben ik dat niet en ben ik nu zelfs bezig mijn eigen onderneming op te zetten. Ik ben wel altijd bezig om mezelf te verbeteren. En altijd aan het kijken hoe ik minder maar wel slimmer kan werken.

Wil je hier ook meer over weten? Graag inspireer ik andere mensen om een geweldig leven op te bouwen en ook deze vrijheid te voelen. Het kan echt. Wel is het constant een kwestie van doorzetten en blijven doorgaan. Trouwens ik moet nu wel. Mijn insteek was minder werken, dat is dus niet echt gelukt. Maar ik geniet van mijn vrijheid, het zelf inrichten van mijn werkuren en geen deadlines meer. Echt heerlijk!

Tip! Start vast met het opzetten van je eigen onderneming (naast je baan).

Wil je meer weten en vind je het leuk om te zien wat ik voor schilderijen maak en wat ik nog meer doe als kunstenaar? Het is echt een andere levensstijl. Je kan mij volgen op social media en via mijn blogs.

Succesvol zijn, is voor mij alles blijven doen, wat ik nu doe!

Even kijken bij mijn schilderijen, zie mijn nieuwe werk.

Lees ook

Je kan mij volgen op Facebook, Instagram en Pinterest

Of word lid van mijn nieuwsbrief. Zo blijf je steeds op de hoogte van mijn nieuwe werk.

 

VEEL KUNST PLEZIER!

Reactie plaatsen

Reacties

Juliette
3 jaar geleden

Mooi gezegd, mooi werk, kunst is genieten , alle vertrouwen in je , Amber!! Dank voor je woorden en mooie kunst. Succes!

Bram
3 jaar geleden

Prachtig verteld, mooie kunst Amber en ook de lifestyle. Inspiratie van kunst op lifestyle en van je lifestyle op je kunst. Lijkt wel wat op het verhaal van kunstenaar Hanzzz https://www.hansvankuijk.nl/. Amber complimenten, ga zo door!

Nadine
3 jaar geleden

Beste Amber, wat een mooie kunstwerken maak je. Complimenten! Ik ben weg van een aantal van je kunstwerken, alleen past jouw schilderijmaat 60/40 ons minder goed. Kunnen we ook kunstwerken in een ander formaat te bestellen? Of is dat een ‘no-go’ voor een kunstenaar. Mvg Nadine