Kunst Blog | Kunst van vrouwelijke kunstenaars is betaalbaarder | Kunstenaar Amber Houweling, Utrecht

Gepubliceerd op 2 april 2021 om 14:55

Kunst van vrouwelijke kunstenaars is betaalbaarder

KUNST TRENDS

Kunst van vrouwelijke kunstenaars wordt aanzienlijk ondergewaardeerd ten opzichte van mannelijke kunstenaars. Vrouwen zijn in opkomst in de kunstwereld, dat is goed nieuws! 

 

leestijd 3 minuten. In het kort, krijg een beeld van de kunstmarkt.

Kunst van vrouwelijke kunstenaars brengt op veilingen minder op (gemiddeld 42% minder) dan het werk van hun mannelijke collega’s. Deze korting heeft echter niets te maken met verschil in talent of de keuze van de onderwerpen. De enige verklaring is te vinden in het geslacht van de kunstenaar. 

Onderzoek van wetenschappers

Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers aan onder meer de Oxford University en de Erasmus Universiteit Rotterdam, gebaseerd op 1,9 miljoen transacties op kunstveilingen in bijna vijftig landen in de afgelopen vijfenveertig jaar. Bron: Businessam.be

Nog steeds zijn er in 2021 nog maar 13,7% van de kunstenaars vrouw

Nog steeds zijn er in 2021 nog maar 13,7% van de kunstenaars vrouw.

Slechts 13 procent van de kunst in museumcollectie is gemaakt door een vrouw. Het overgrote deel daarvan bevindt zich ook nog eens in de depots. Het marktaandeel van vrouwelijke kunstenaars bedroeg de afgelopen tien jaar 2 procent, goed voor 3,5 miljard euro. Dat is minder dan er in die jaren voor Picasso is betaald. Bron: Het Parool

In 2017 maakten vrouwen slechts 13,7% uit van de levende kunstenaars, gerepresenteerd door Europese en Noord-Amerikaanse galerieën. Bron: de Volkskrant.

Het heeft even stil gelegen aan de cijfers te zien is mijn interpretatie. (Er wordt een aantal keer hetzelfde percentage van 13 genoemd). Maar de verwachting is nu dat hier verandering in komt.

De kunstmarkt wordt booming!

Kunstenaar Amber Houweling, Utrecht | Titel schilderij: LOOK AT ME  | VERKOCHT 

De verwachting is dat na de zomer, als corona voorbij is, we weer met z’n allen op pad kunnen. De kunstmarkt gaat dan booming worden. Na deze crisis jaren is de verwachting dat het nu echt gaat gebeuren. We wachten met smart tot dat we weer in het echt kunst kunnen kijken in dezelfde ruimte en niet alleen online.

Vrouwelijke kunstenaars krijgen steeds meer aandacht. Dit is goed nieuws!

Bekende vrouwelijke kunstenaars die in het museum hangen

Sarah van Binsbergen en Anna van Leeuwen zijn bekende vrouwelijke kunstenaars.

Slechts 13 procent van de collectiestukken in museumzalen is gemaakt door een vrouw. Slechts 2 procent van de omzet van de kunstmarkt wordt besteed aan kunstwerken die door vrouwen zijn gemaakt. En 10 procent van de internationale galeries vertegenwoordigt geen enkele vrouw. Bron: Volkskrant

 

Vrouwelijke kunstenaar Amber Houweling, Utrecht | Moderne Street art kunst | Titel schilderij: DUCK FACE (120 x 80 cm)

Hedendaagse kunst groeit met ongeveer 11% per jaar.

De vrouw is met een inhaalslag bezig op alle fronten. Bijvoorbeeld door de me-too beweging worden vrouwen meer gehoord. Nu nog wordt 42% van de vrouwen wereldwijd lager gewaardeerd dan de man. Hier is nog een groeislag te maken. 

Hedendaagse kunst groeit met ongeveer 11% per jaar. Deze tak doet het beter dan de andere kunststijlen, zoals de oude meesters. Ook daar is een groei te zien, maar deze gaat minder hard. Het is nu hip en trendy om hedendaagse kunst aan te schaffen. Veel chinezen begeven zich nu ook op deze Europese kunst markt. Nederland staat bekend als een land met vele beroemde kunstenaars (de ‘old Dutch masterpieces’). De verwachting is dat de kunst markt harder gaat groeien. 

- Steeds meer online verkopen. De online kunst markt is aan het groeien. Er is nu extra gespaard door Corona. Mogelijk dat hier de kunst- en cultuursector van gaat profiteren. 

- Social Media - Kunst op Instagram begint steeds populairder te worden. Prijsklasse: gemiddeld verkoopprijs €350,- per kunstwerk. Bij duurdere kunstwerken (v.a. €2000,-) wordt Instagram gebruikt om de eerste contacten te leggen.

- Na een crisisperiode. Kijk maar naar de gouden eeuw. Na een crisistijd heeft men meer behoefte aan beleving, vrijheid, schoonheid, kunst en cultuur.

- Nederlandse markt doet het goed - En opvallend is: het aandeel vrouwelijke kunstenaars, zoals bijvoorbeeld Bridget Riley en Joan Mitchell, is groeiende. 

De bestverkochte Nederlandse kunstenaar is Willem de Kooning. ‘Interchange’, Willem de Kooning - €266 miljoen

Toen het werk ‘Interchange’ van Willem de Kooning in 2015 werd geveild voor €266 miljoen vestigde het het record voor het duurste schilderij ooit verkocht. Bron: Catawiki

Wereldmarkt Salvator Mundi van Da Vinci, voor 450 miljoen dollar werd gekocht door een Saoedische prins – het duurste kunstwerk aller tijden.

Even een extra weetje tussendoor: Huidige investeerders kopen meer online. De schatting is een gemiddelde toekomstige groei van de online kunstmarkt van 15% per jaar. We verwachten dat de online kunstmarkt in 2024 $ 9,32 miljard waard zal zijn. Bron: Kunstmagazine.net

 

Vrouwelijke kunstenaar Amber Houweling, Utrecht. Titel: Domstad Utrecht Electric. Het schilderij is al verkocht, je kan wel een persoonlijke opdracht geven, mocht mijn stijl je aanspreken.

Is het verstandig om in kunst te investeren? 

Kunst heeft geen dagwaarde. Het is een onzekere markt. Bovendien krijg je geen dividend en geen rente. Wat wel zo is; een goed kunstwerk gaat niet failliet. 

Ps: dit artikel bestaat uit verschillende artikelen die gecombineerd en van het internet geplukt zijn. Ik wilde voor mezelf een goed beeld hebben van hoe de markt ervoor staat. Ik zie veel kansen. Dus toch even een disclaimer. Als je gaat beleggen in kunst blijf je zelf verantwoordelijk voor je keuze. Ook staan de teksten door elkaar. en staat mijn eigen mening er tussendoor. Ik ben een bekende vrouwelijke kunstenaar uit Utrecht. Durf en lef! Ik maak kunst met een verhaal STORYTELLING ART. Misschien spreekt mijn werk je wel aan.

Wat doe ik anders? Ik sta voor een wereld met meer vrouwelijke kunstenaars. Een wereld waarin creativiteit, wetenschap en innovatie een belangrijke rol spelen. Ik sta voor het uitspreken van wat je vindt, jezelf durven zijn! Diepgang in kunst, kwaliteit, schoonheid. Vrijheid! Super power, genieten, kijken, leren, train je hersens. Spreek je uit!

Een gat in de markt

In het kort:

Goed nieuws! Genoeg kansen die schitteren aan de horizon voor vrouwelijk kunstenaars!

-       Kunst van vrouwelijke kunstenaars wordt aanzienlijk ondergewaardeerd ten opzichte van hun mannelijke collega’s. Vrouwen zijn wel in opkomst, dus dat is goed nieuws. Kunst gemaakt door vrouwen wordt nu nog wereldwijd 42% lager gewaardeerd. Hier is nog een groeislag te maken. 

-       Hedendaagse kunst; 11% groei per jaar. Gaat mogelijk nog sneller groeien – Verwachting vanaf 2021, na de corona crisis - 15% groei.

-       Grote investeringskansen! Kunstwerken van Nederlandse, vrouwelijke, hedendaagse kunstenaars met een boodschap! Die ook online haar werk verkoopt.

Titel Eternal Beauty | Modern Schilderij Uniek kunstwerk

Artiest Amber Houweling Utrecht DOMCITYART

Afmetingen 160 x 160 cm (lxb) Het schilderij bestaat uit 4 losse delen van ieder 80 x 80 cm. De delen zijn alleen samen te koop. lees het verhaal achter het schilderij.

Mijn ambitie is om mijn werk te verkopen via Christie's en Sotheby’s en natuurlijk in het museum te komen hangen. Voor nu vertegenwoordig ik nog mijn eigen werk.

In Nederland zijn meer dan 3 miljoen vrouwen, die financieel afhankelijk zijn. Ik schrok me rot, toen ik dat voor het eerst hoorde. Gelukkig ben ik dat niet en ben ik nu zelfs bezig mijn eigen onderneming op te zetten. Ik ben wel altijd bezig om mezelf te verbeteren. En altijd aan het kijken hoe ik minder maar wel slimmer kan werken.

Wil je hier ook meer over weten? Graag inspireer ik andere mensen om een geweldig leven op te bouwen en ook deze vrijheid te voelen. Het kan echt. Wel is het constant een kwestie van doorzetten en blijven doorgaan.  Ik geniet van mijn vrijheid, het zelf inrichten van mijn werkuren en geen deadlines meer. Echt heerlijk!

Tip! Start vast met het opzetten van je eigen onderneming met iets wat je erg leuk vindt om te doen (naast je baan).

Wil je meer weten en vind je het leuk om te zien wat ik voor schilderijen maak en wat ik nog meer doe als kunstenaar? Het is echt een andere levensstijl. Je kan mij volgen op social media en via mijn blogs.

Galerie DOMCITYART Utrecht | Kunstenaar Amber Houweling

Ik maak unieke, extra grote, moderne abstracte schilderijen en digitale photo KUNST  prints op plexiglas.

Even kijken bij mijn schilderijen, zie mijn nieuwe kunstwerken. 

Je kan ook een persoonlijke opdracht geven. Met liefde gemaakt, moderne schilderijen in opdracht.

Schrijf je hier in. We nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Modern Kunst schilderij in opdracht op canvas 120 x 80 cm | Persoonlijke kunst v.a. €2250,- 

Of bel /app meteen naar +31622699121.

Houd rekening met 8 weken doorlooptijd om het schilderij te schilderen. Persoonlijke moderne kunstwerken met een verhaal. Storytelling ART.

Je kan mij volgen op Facebook, Instagram en Pinterest

Succesvol zijn, is voor mij alles blijven doen, wat ik nu doe!

Even kijken bij mijn schilderijen, zie mijn nieuwe werk.

Lees ook

Je kan mij volgen op Facebook, Instagram en Pinterest

Of schrijf je in! Domcity ART NEWS. Zo blijf je steeds op de hoogte van mijn nieuwe werk. En ontvang een gratis cadeau. 10 ijzersterke kunst & designtips om je woonkamer geweldig te stylen met kunst.

Hi, ik ben Amber, een (online) ondernemer en kunstenaar. Wil je meer over mij weten lees mijn bio.... MORE ABOUT ME

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.